info@epanenarxis.gr
Ετοιμάζονται δυο νέα Ταμεία Συμμετοχών
Αρχική » Ιστολόγια » Νέα Επικαιρότητα » Ετοιμάζονται δυο νέα Ταμεία Συμμετοχών

Ετοιμάζονται δυο νέα Ταμεία Συμμετοχών

Ετοιμάζονται δυο νέα Ταμεία Συμμετοχών

Στη σύσταση δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των ελληνικών - κυρίως μικρομεσαίων - επιχειρήσεων προχωρούν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ). Πρόκειται για το ταμείο συμμετοχών που θα ιδρυθεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/2016) και το αντίστοιχο ταμείο που έχει σχεδιαστεί από το ΤΑΝΕΟ.

Τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα είναι διαρθρωμένα σε υποταμεία (funds of funds) ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα αφού το κάθε υποταμείο θα στοχεύει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων ή σε κλαδικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση των δύο ταμείων συμμετοχών, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εκτιμάται ότι έως το τέλος του φθινοπώρου θα βρίσκονται εν λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο συμμετοχών του αναπτυξιακού νόμου, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών να συμμετάσχουν με ίδια κεφάλαια. Στόχος, όπως αναφέρεται σχετικά, είναι η μόχλευση δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε να προκύψει το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μια βεντάλια υποταμείων που θα αποσκοπούν στη δημιουργία νέων και τη μεγέθυνση υφισταμένων επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων, οι οποίες δίνουν έμφαση στη καινοτομία και στην απασχόληση, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και παρουσιάζουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, η αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούν από 250 έως 500 εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση η εξειδίκευση των κριτηρίων των επιλέξιμων επιχειρήσεων προς ενίσχυση, οι ποσοστώσεις κρατικής και ιδιωτικής συμμετοχής, η επιλέξιμη χρηματοπιστωτική μορφή ενίσχυσης, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης ανά επιχείρηση, καθώς και όλες οι διαδικαστικές ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία και διαχείριση των ταμείων που θα συγκροτηθούν θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Παράλληλα με το ταμείο του αναπτυξιακού νόμου, το ΤΑΝΕΟ, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με ιδιώτες αλλά και θεσμικούς επενδυτές για τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού σχήματος δομής "fund of funds".

Το αρχικό ύψος της δημόσιας επένδυσης (σ.σ. η συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ) ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και με δυνατότητες μελλοντικής αύξησης εάν αυτό κριθεί απαραίτητο στη συνέχεια. Στόχος του ταμείου είναι η συμμετοχή στο κεφάλαιο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν προβεί σε ενέργειες χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής αναδιοργάνωσης και απευθύνει στα μέλη της επενδυτικής κοινότητας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση που απευθύνθηκε σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και διαχειριστές επενδύσεων, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύσταση του Ταμείου. Τα νέα επενδυτικά σχήματα που θα διαχειρίζονται από ελληνικούς ή ξένους φορείς του ιδιωτικού τομέα, θα επενδύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω απόκτησης μετοχών ή και μετατρέψιμων ομολογιών.

 

Πηγή : euro2day.gr

Share: 
Δημοσιεύστε το άρθρο σας

Σύμβουλοι Επιχειρήσεων | Epanenarxis

H Epanenarxis είναι μία νέα συμβουλευτική εταιρεία-μπουτίκ. Σύμβουλοι επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες χρηματοοικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Πάτρα | Epanenarxis

Γεροκωστοπούλου 1, 26221, Πάτρα

+30 261 600 7887

+30 261 600 7888

+30 261 600 7888

info@epanenarxis.gr

www.epanenarxis.gr